Find meningen

Del blog-indlægget

Find meningen og glæden i dit arbejdsliv

“For at kunne vælge den helt rigtige vej for os selv, så er det vigtigt, at vi kan sortere andres holdninger fra – ellers risikerer vi at træffe en beslutning, som er baseret på hensynet til andre og ikke til os selv.”

Sådan har jeg skrevet på salgsiden til mit online kursus “Vil jeg være selvstændig?” 

For det er SÅ vigtigt, at vi lytter til os selv, hvis vi vil finde glæden og meningen med arbejdslivet. Jeg har været længe om at lære det. Det er vi mange, der har. Men der sker heldigvis et skift i tiden nu, hvor “vi” som helhed bliver bedre og bedre til at følge vores hjerte. 

Generation Y (født c.a 1980-2000) sætter mening før penge i deres arbejdsliv og er med til at accelerere udviklingen mod et mere meningsfyldt arbejdsliv.

Krifa har lavet en rapport om god arbejdslyst og her er tendensen tydelig. God arbejdslyst er for mange = et meningsfyldt arbejde. 

Men for at vi kan finde mening med arbejdet, så er vi nødt til at kunne lytte til os selv. Og det kan vi have rigtig svært ved. En del af os af blevet opdraget (både derhjemme og på arbejdspladser) til at være omstillingsparate, forudse behov, være fleksible og have mange bolde i luften.

Disse egenskaber forudsætter, at vi er ovre i andres behov. Vi skal hele tiden forudse, hvad der sker som det næste, hvem der får brug for hvad hvornår og hvordan vi skal løse det for dem. Det, sammenholdt med at vi får mere og mere travlt på jobbet og derhjemme, hvor pauser springes over og vi hele tiden skal præstere, gør, at vi kan have rigtig svært ved at mærke os selv. 

Der er sjældent tid og ro til det, og vi har måske aldrig lært hvordan. 

Derfor er det virkelig svært for os at mærke vores egne ønsker for vores fremtid og skille dem fra andres holdninger.

Som ledig bliver det bestemt ikke nemmere, da man er i kontakt med jobcentret, hvis rammer ligger op til, at man skal i job så hurtigt som muligt, og at arbejdsglæde og mening med arbejdet kommer i anden række. Dette er ikke en kritik af medarbejderne på jobcentret, men af regler, rammer og retningslinjer, som virker tunge at danse med.

Desuden modtager man som ledig ofte en masse velmenende råd fra venner, familie, bekendte og måske tidligere kollegaer om, hvilket job der ville være det perfekte for én.

Bastian Overgaard, som arbejder med strategisk stilhed, siger det så fint: “Man kan ikke høre meningen for bare ord”. Selv om han ikke har lavet ordsproget til denne sammenhæng, passer det så fint ind, for vi kan slet ikke høre, hvad der giver mening for os, for alle de holdninger der kommer fra andre.

Lægger vi dertil alle de afslag, man får som jobsøgende og den tilhørende tvivl de kan medfører, så er der virkelig grobund for at blive forvirret og ikke kunne høre eller mærke sig selv og sine egne følelser, ønsker og behov og dermed hvad der giver mening for en selv.

Men der er heldigvis en løsning – og den hedder stilhed. Det kan være stilhed på mange planer. Det kan være stilhed gennem meditation eller gåture. Det kan være stilheden, der kommer, når vi skrevet alle vores tanker ned på papir.

Det kan være stilheden som opstår, når vi giver os tid til ikke at bevæge os, men bare stirrer ud af vinduet på efterårsvinden, der rusker i træerne, mens vi drikker vores julethe af vores yndlingskop, selvom det kun er oktober. 

Når vi er i stilhed, kommer vores følelser, ønsker og behov op til overflade og hvis vi har modet til at lytte efter, så viser de os vejen til et (arbejds)liv fyldt med mening.

Relaterede indlæg

Scroll to Top

Tilmeld dig til

nyhedsbrevet

Indtast dit brugernavn
og password