Passer dit job til din livsvision?

Livsvision

Del blog-indlægget

Hvad er en livsvision? 

En livsvision er kort sagt din retning for livet. Det handler om, hvad du vil have ud af livet.

Hvorfor er det vigtigt at have en livsvision?

Uden en livsvision risikerer du at fare vild. Har du ikke en livsvision, risikerer du at blæse rundt i livet som et blad uden retning og uden at få det ud af livet, som du ønsker. Worst case scenario så risikerer du at ligge på dit dødslejer og se tilbage på et liv, du fortryder. 

En livsvision skaber et kompas, som du kan styrer efter i hverdagen. På den måde kan du altid mærke efter, om du er på rette spor. Et kompas kan altid rettes til, så hvis omstændighederne i dit liv ændres og du mærker, at det nu er noget andet der er vigtigt for dig. 

Min mand og jeg sætter os for nogle år siden ned og snakkede om, hvad vi gerne ville have ud af vores liv. Vi talte om, hvilke værdier vi synes er vigtige og hvad vi gerne vil give videre til vores børn. Vi fandt bl.a. ud af følgende: 

∞ At vi gerne vil være et hjem, hvor vores piger og deres veninder og venner har lyst til at være. 
∞ At vi gerne vil kunne snakke åbent med vores piger 
∞ At det er vigtigt for os at have det hyggeligt og sjovt i hverdagen
∞ At taknemlighed skal fylde i vores hjem
∞ At kærlighed skal fylde i vores hjem

Jeg forestiller mig, at der er mange, der ønsker de samme ting for deres familie. Men jeg kender også mange familier, som ikke får gjort så meget ved det. Jeg tror, at meget af det hænger sammen med, at man måske ikke har sat sig ned og talt om det. Det er ikke gjort til et bevidst valg og en bevidst handling. Nogle gange hænger det helt sikkert også sammen med, at man har for travlt i hverdagen. 

Da jeg var ansat, var det f.eks. svært for vores yngste datter på 5 år at have legeaftaler i hverdagen. For når hun blev hentet fra børnehaven ved 16-17 tiden var hun og veninderne for trætte. Efter jeg er blevet selvstændig, henter jeg hende ved 14-tiden. Der er både hun og veninderne stadig friske. Når vi så er kommet hjem, får de lidt at spise og leger bagefter, mens jeg arbejder videre. 

Der er flere andre eksempler på, at vi har omformet vores livsvision til hverdagstiltag. F.eks. har vi en lille ting, vi gør til aftensmaden de fleste aftener. Vi spørger hinanden, hvad det sjoveste, det bedste og det værste har været ved dagen. Det gør flere ting på én gang. Vi får en samtale med børnene og hinanden om, hvad der er sket i løbet af dagen. Vi bliver bevidste om, at der har været noget godt og noget sjovt, selvom der også har været noget, der var det værste. Så der kommer en form for taknemlighed ind der. Det giver også plads til at snakke ærligt med hinanden og vi kan spørger mere indtil de ting, der kommer frem.

Når pigerne har veninder med hjem, så sørger vi for at spise sammen med dem f.eks. om eftermiddagen. Her spørger vi ind til både vores egne børn og de børn er med hjemme. Det gør, at vi danner en relation til veninderne. og at de godt kan lide at komme hos os. Vi er generelt en ret glad og pjattet familie, så vi pjatter også tit med børnene. Det skaber også en god relation og gør, at de har lyst til at komme igen. 

På den måde bryder vi vores livsvision ned i dagligdags “leveregler”. På den måde får hverdagen ikke lov at tage over og stjæle vores liv, uden at vi får gjort det, vi synes er vigtigt i livet. 

På samme måde har jeg en livsvison for mit. arbejdsliv. Den handler om at mit arbejdsliv skal passe til mit privatliv. Det er ikke mit privatliv, der skal tilpasses mit arbejde. At jeg vil føle, at jeg gør en ægte forskel i mit arbejde. At jeg vil skabe noget og at jeg vil bruge alle mine spidskompetencer samt udfordre mig selv. Alle disse ting følte jeg, at jeg gik på kompromis med som ansat. Derfor blev jeg selvstændig. Som selvstændig kan jeg selv bestemme og indrettet mit arbejdsliv, så det passer til mig, min personlighed og min livsvision. For mig er min virksomhed en livsstil – ikke et job.

Hvordan finder du ud af, hvad din livsvision er?

Når du vil finde ud af, hvad din livsvision er, så kig på hvad der er vigtigt for dig:  

∞ I privatlivet
∞ I hverdagen 
∞ I karrieren 

Det behøver ikke være super specifikt til at starte med. Det er ikke en plan, det er en retning. Det er en følelse. Det handler ikke om at præstere. Det handler om, hvad du ønsker at bruge din hverdag på og hvordan du får det ud af livet, som vil gøre dig glad. Tal med din partner eller en ven om det. Kig tilbage på de valg, du har taget tidligere i livet. Hvilke er du rigtig glad for du tog? Hvilke har du fortrudt? Hvad ville du gerne gøre igen? Hvad ville du aldrig gøre igen? Hvad har virkelig betydet noget for dig? Hvad savner du i hverdagen, som du virkelig gerne vil have mere af? 

Ved at svare på disse spørgsmål kan du spore dig ind på, hvad din livsvision er. Så du har den at pejle efter på rejsen gennem livet. 

Passer dit job til din livsvision?

Når du har fundet din livsvision, så er det tid til at kigge på, om dit job passer til din livsvision. Skaber dit job de rammer, der er nødvendige for, at du kan udleve din livsvision? Hvis du drømmer om at rejse verden rundt – eller blot rejse mere? Så du har brug for et job, hvor du har hvor du kan holde en del fri. Har du ikke det, så matcher det ikke helt. Det kan også være, at du slet ikke har mulighed for at arbejde med de kvalifikationer, som du savner allermest at bruge.

I mit sidste job søgte jeg gravetilladelser, så firmaet jeg arbejdede for kunne nedgrave og tilslutte internet, kloak, vand og andre vigtige ting til huse rundt om i landet. Det er jo et vigtigt arbejde. Men jeg følte ikke, at jeg gjorde en stor forskel. Jeg brugte ikke mine spidskompetencer. Min intuition, min evne til at se nye muligheder og kombinere menneskers personlige bagage med deres faglige kompetencer, så det skaber et meningsfyldt arbejde for dem, kom slet ikke i spil. Så mit arbejde passede ikke til min livsvision om at føle, at jeg gør en stor forskel for andre mennesker. 

Så kig på dit job, og se om det giver plads til at du kan udføre din livsvision på daglig basis. Hvis du ikk kan det, risikerer du, at du kun lever i weekender og ferier. 

Hvad gør du, hvis dit job ikke passer til din livsvision? 

Hvis dit job ikke passer til din livsvision, så er der stor risiko for, at du vågner op en dag og føler, at du ikke har levet livet. Det kan også give dig stress. Min stressniveau er faldet betydelig, efter jeg er sprunget ud som selvstændig. For jeg føler ikke længere, at jeg går glip af livet. Så hvis dit job ikke passer til din livsvison, så skal du have lagt en plan for, hvordan du kan få de to ting til at harmonere. Måske handler det om andre arbejdstider. Måske handler det om andet indhold i dit arbejde. Måske handler det om en helt anden livsstil.

Vil du bedst kunne udleve din livsvision som ansat eller selvstændig? 

Mange af mine kunder oplever, at deres livsvision ikke stemmer overens med et fast 8-16 job på nutidens arbejdsmarkedet. Det kan være, fordi de er særlig sensitive og/eller introverte, uden mulighed for at tilrettelægge arbejdsdagen, så den tager højde for deres brug for refleksion, fordybelse og ro. Det kan også være, at deres værdier ikke længere stemmer overens med den præstations- og “væskt for vækstens skyld”-kultur, der findes i mange virksomheder. De savner en hverdag, hvor der er plads til blødere værdier og mere fokus på det hele menneske. Hvis du sidder mærker de samme udfordringer, så kan det være, at du vil trives godt som selvstændig.

Relaterede indlæg

Scroll to Top

Tilmeld dig til

nyhedsbrevet

Indtast dit brugernavn
og password